Bergaschnauzrarna


Go to content

Main menu:


Fjällschnauzer 2007

Aktiviteter


FJÄLLSCHNAUZER 2007

Griff Zack Ior Lisa

Tänndalsvallen 21 – 27 juli 2007I våras, på en av Bergaschnauzrarnas promenader, kläcktes idén om en vecka tillsammans i fjällen fram på sommaren.
Hela gänget vá på, alltså 10 st 2-benta och 5 st 4-benta (Ior fanns ju inte hos oss då).
Erling hittade ett perfekt boende för oss alla på Tänndalsvallen i Funäsdalsfjällen. Det var inte det lättaste att hitta stugor där hundarna var välkomna.
Efter div planering blev det Åsa, Johnny, Petra, Erling, Berit, Patrik, Niklas, Zack, Griff, Lisa och lilla Ior som kom iväg.
Peo fick inte semester så hans familj fick stanna hemma vilket vi tyckte var tråkigt.


Så nu till det stora äventyret ........
(Klicka på bilderna för full storlek)

Lördag 21 juli

Johnny, jag, Petra och hundarna kom iväg strax efter kl 9. Erling hann titta förbi och säga ”Hej Då” och önskade trevlig resa. Med oss fick vi också en fjällkarta, så att vi inte skulle villa bort oss innan de hann upp. Bilen + takbox var ganska fullpackad, så Zack och Griff fick dela bur.
Detta gjorde att Griff surade – ylade - gnällde och pep till vi gjorde vårt första stopp efter ca 3 timmar. Efter lite vatten och rastning somnade han av ren utmattning tror jag.

Vi hade förberett Petra på en hel dag i bilen, och det gick jättebra. Stämningen var på topp, och vi var laddade med mycket godis, dricka och fika. Stannade också till och tog en längre paus vid en mysigt café som serverade hembakta bullar och kakor.


Väl framme i Tänndalen hittade vi fram till vårt boende som efter en vecka i Sörsjön var rena lyxen! Schyssta sängar, varmvatten, dusch, toa och ett välutrustat kök. Ja, det fanns helt enkelt ingenting att klaga på. Vi gav Erling o Berit det lite större huset eftersom de vá en person mer än oss.

Husen hade en gemensam hall, så när vi ville umgås allihopa så hade vi dörrarna öppna, och när det var dags att sova så stängde var om en om sig.

Kvällspromenaden slutade för Griff´s del i en fjällbäck – var annars!?Alla fem sov sen gott efter en låååång dag.
// ÅsaPackat och klartRast och vilaRena lyxen Kvällspromenad
I skidbackenVy från backen

Söndag 22 Juli

Vi gjorde en utflykt till Bruksvallarna och sätern, där jag med min familj tillbringade många sport- och påsklov under åren 1964 – 1986. Det blev en riktig nostalgitripp att gå ner till bäcken där Peo och jag var livrädda att vi skulle åka ner när vi kom på skidor. Ni vet, allting har liksom blivit mindre när man blivit vuxen .... Vi träffade också på dem vi hyrde av, och det blev ett varmt återseende. Lunch blev en våffla vid Mittåkläppen, dyr med väldigt god. Sen till Ljusnedal där vi blev bjudna på fika med hembakat tunnbröd!
”Hemma” igen så flåsade Johnny, jag och vovvarna oss uppför skidbacken, där satt vi och njöt av utsikten en stund. Tänk så rogivande det är att bara sitta och se ut över snöklädda fjäll ...
Makaroner och köttbullar till middag, och sen spelade vi spel.
Hade kontakt med Erling o Berit under kvällen som kom iväg från Åkersberga sådär vid 20-tiden, det var inte utan att vi tänkte på dem när vi gosade ner oss i sängen, och visste att de hade en dryg natt framför sig.
// Åsa
Söndag 22 Juli - Måndag 23 Juli - Från skymmning till gryning

Patrik & Niklas anlände med buss till Täby kl 18.00 efter en veckas scoutläger i Skåne.
Snabbt hem , dusch och påfyllnad av rena kläder i ryggsäckarna.
Efter lite pusslande så lyckades vi få in den packningen också bland allt annat som redan var på plats, och vi var resklara vid 20 tiden.
Den här resan fick Ior och Lisa dela bur och det var inga problem. Gjorde ett snabbt depåstopp i Väsby och fyllde magarna. Mätta fortsatte vi norrut. Ior och Lisa var lugna tills strax före Tierp.
Dags för kvällspromenad och rast, men var är hundkopplen ?
Hittade dom till slut under den packning som stuvades in allra sist.
Iväg igen och nu blev det väldigt tyst i bilen. Grabbarna som åkt buss hela dagen somnade och det gjorde Ior och Lisa också. Milen rullade på och inte förrän vi var i Sveg så tittade vår mat,sov och rast klocka (Lisa) upp. En bensträckare och rast vid vägkanten i tidig gryning. Lisa och Ior var taggade för det luktade väldigt spännande vid vägkanten tydligen. In i bilen för de sista 12 milen till stugan och de hägrande fjällen.
Vi var framme i gryningen när vi smög , tyckte vi i alla fall, in i stugan och till sängarna som väntade oss alla. Ior och Lisa hittade snabbt var sin plats och snart sov alla riktigt gott.

ZZZZZZ !

//Erling

Måndag 23 Juli

Vaknade ca 03.30 av att vår vakthund Griff (en av honom självpåtagen roll) stog och fnös vid dörren, och förstod då att Lisa's och Ior's flock hade anlänt.
I väntan på att nattresenärerna skulle vakna så stack Petra och Johnny ut och paddlade en stund.
Vid 11-tiden hörde vi att det började röra sig inne hos grannarna, och då vågade vi knacka på. Så himla kul att de var på plats.
Efter lunchen körde vi bort till Bruksvallarna och parkerade på Knalleparkeringen, för att sedan gå uppför fjället till Toppstugan.
Vi knatade på i ett lugnt och behagligt tempo, och väl framme efter ca 2 timmar så smakade fikat gudomligt!!
Till hundarnas verkligt barnsliga förtjusning hittade de en ordentlig snöfläck, så gissa att det blev isracing!

Väl hemma igen så svängde vi till en härlig pastasallad. Erling och Johnny försvann till grillhuset och fixade korven. Av lukten att döma när de kom tillbaka, hade det slunkit ner en liten ”grill-whiskey” också
J.

Grillwhiskey --->
på hyllkanten i Grillstugan.


De stora hundarna fick följa med uppför skidbacken på kvällen, medan Ior fick vara hemma och vila.
Det var nog ingen av oss som inte sov gott den natten.
// Åsa

KanotäventyrMot toppenUppförsbacke
FjällbäckFjällbäcksbadFjällvy
ToppstuganKnallenIsracingFörsta snön ?Lisa & GriffDubbatSnöyraSchnauzrar
Grillstugan.Korv
KvällspromenadBackträning

Tisdag 24 Juli

Efter en ordentlig frukost tog vi bilarna bort och uppför Hamrafjällen, jädrar så högt och brant det var på sina ställen, för fiske i Svansjön.
Man har ju hört uttrycket ”Visst nappar det”, men inte idag. Fisk fanns det som vakade och liksom verkade retas runt omkring oss.
Lisa o Ior's flock är ju scouter, så lunch och fika tillagade Berit på trangiakök, smakade mums!
Lite fiskepaus efter lunch och Patrik passade på att prova det nya fjälltältet. Siesta ??
Sen började vi förstå på våra män att vi störde fisken genom att prata mm, så då packade vi ”kvinnfolk” ihop och tog hundarna med och åkte hem.
Ja, någon fisk till middag blev det ju inte, men däremot en utsökt marinerad och grillad kycklingfilé (och den lilla ”grill-whiskey” igen), pommes chateau, pepparsås och ett par glas rött.Ni vet, fiskare måste ju alltid prata om alla stora fina fiskar de tappat, tror nästan att det slank ner en ”grill-whiskey” då också.
Sen softade vi framför TV:n, alla trötta.
// Åsa

När "kvinnfolket" och hundarna åkt hem så la sig lugnet över vidderna och endast myggornas surr och och en stilla bris over sjön hördes.
Men vad hjälpte det.
Fiskarna , dom riktigt stora som vi skymtade , behagade inte att nappa.

// Erling
Mot SvansjönSvansjönZack
LisaIorKöket i basecampKul på fjället.MatsalenTältetFiskeVid SvansjönSvansjön
MarknadFlatruetBulle

Onsdag 25 Juli

Idag var vi på fjällmarknad i Funäsdalen, där vi köpte diverse inhemska varor, såsom hjortronsylt, renkött, bröd, bullar mm. Historien om renköttet ska Erling få berätta mer om sen tänkte jag. Jag köpte en ordentlig vintermössa att ha under kalla schnauzer-promenader. Tillbaka till stugorna där köket serverade korv och bröd till lunch. Johnny bjöd Griff på renkött som han bara luktade på, rynkade på sin nos och gick därifrån.
Ryggsäckarna packades med fika och våra härliga bullar, och sen åkte vi till Flatruet, som är Sveriges högst belägna väg, och där fikade vi. Det är ju inte utan att vi väckte en del uppmärksamhet när vi ställde upp våra campingstolar och slog oss ner och bara njöt i solskenet. Såg att några tyska turister i en husbil tittade lite extra på oss och våra vovvar, och snart förstod vi varför, de hade själva schnauzrar med sig! Så då blev det hundprat på tyska, vilket Erling och Patrik pratade riktigt bra (ja, det lät så i alla fall). De hade två gamla tikar, och nästa önskan var en hund från Argenta´s, som de kände väl till. De tyckte att Zack var sååå fin, fast det vet jag ju redan!
Läskigaste på den resan tyckte Ior var kossorna och kalvarna som strövade fritt och betade i vägkanten. Erling körde framför oss, så vi riktigt så hur Ior gjorde allt för att skrämmas där han satt i sin bur.
Till middag gjorde vi spagetti och köttfärssås och lite rött igen. Killarna hade planerat kvällsfiske, men ställde in det pga av mörka moln som började hopa sig runt fjälltopparna, några regndroppar och snuvig Niklas.
Tror att slank ner en ”grill-whiskey” i Erling och Johnny, fast vi inte grillade! Hur gick det till!!??
// Åsa


ZackLisaGriffIorBaslägerDeutche schnauzersSchnauzersMera schnauzersIorInternationellt möteKossorSkur

Onsdag 25 Juli (kväll) - Bergaschnauzrarnas moss-race

Regnskuren hade passerat och det hade torkat upp lagom till kvällspromenaden. Johnny och jag tog vägen bortom stugorna. Efter sista stugan så släppte vi lös hundarna när vi fortsatte efter skogsvägen. Dom hade ju vilat medan vi åt middag, så nu blev det full fart. Griff tar täten och alla hakar på.
150 meter senare tvärnitar Griff på vägen så att gruset sprutar.
Va nu då ? En bäck !!!
Med ett fyrfota skutt så hoppar Griff i bäcken och badar. Dom andra nöjer sig med att dricka.
Efter badet så fortsätter vi en bit längs vägen innan vi vänder om.
Lite lugnare tempo en stund tills ………
Griff , vem annars , hittar en myr 10 meter från vägen. Vad gör man med en myr om man heter Griff och vad gör de andra bergaschnauzrarna som älskar att jaga Griff ?
Jo , dom kör ett moss-race.
Alla ner i myren och bara springer runt och klafsar så att det stänker åt alla håll. Johnny och Jag står på vägen och kikar mellan fjällbjörkarna där vi ser gänget passera varv efter varv i myren. Efter sådär 10 minuter börjar tungorna att hänga vid knäna och det kommer ett gäng hundar släntrande upp på vägen.
Kan inte vara våra hundar, säger Johnny ,för dom som kommer är ju BRUNA. Vad att göra ?
Griff hade lösningen för visst fanns det en bäck på vägen tillbaka. Sagt och gjort , när vi kom fram till bäcken igen så hoppar alla ner i det RENA vattnet och det mesta av leran sköljs bort.
Ior tar ett par varv i vattnet genom vägtrumman till andra sidan bara för att vara säker på att bli riktigt ren. ( trodde han).
Efter badet så bestämde bergaschnauzrarna att det var Ior’s tur att bli jagad och alla lägger i högsta växeln igen.
Väl tillbaka i stugan så lyfts 4 trötta ,skitiga och glada hundar, direkt in i duscharna utan att passera hallmattan.
// Erling
( Och kameran var ju inte med för det var ju bara en ”vanlig” kvällspromenad. )


Torsdag 26 juli – Dagen då Bergaschnauzrarnas 2-benta förvandlades till Berga cowboys!

Ut på gårdsplanen den morgonen klev Dolly, Manolito, Jane, Vilde Bill och Pamela, för att åka bort till Ramundberget och ge sig ut på en halvdags ridtur på islandshästar! För Dolly och Manolito var detta första gånget, och det var inte utan att jag kände spänningen hänga i luften. Luke var superförkyld och fick ”rött kort”, och Zeb Macahan valde att gå på gruvtur.
När vi gick ner till hagen för att hämta hästarna kunde jag nästa höra ljudet av sporrar på slitna cowboyboots och snacket om en duell i gryningen mellan Manolito och Vilde Bill. Det var visst något om oss kvinnor :-))
Nåja, väl uppe på hästryggen såg jag att både Dolly och Manolito slappnade av och det hela gick så bra, tror till och med att det gav lite mersmak. Från Vilde Bills håll hördes en och annan ljudlig brakare, och så skyller han på hästen...
Vår turledare, som vi snabbt döpte till Crocodile Dundee, ledde oss genom fjällskogar och över forsar. Med sig hade han sin kvinna, också hon iklädd hellång oljerock, cowboyhatt och stövlar. Så gissa om vi fnissade en aning, speciellt när han på en cowboy´s vis hoppade av sin häst för att vant pinka på en fjällbjörk!
Hursom så fixade Crocodile Dundee, trots regn, en sprakande brasa där han med sin sotsvarta kaffepanna slängde ihop lite hett kokkaffe. Sparkade lite med sin stövelklädda tå på några grillpinnar och gav oss ett paket korv. (Nä, nu överdrev jag nog lite, men korv och kaffe fick vi). När vi skulle rida tillbaka dela gruppen på sig. Pamela hängde på turbo-gruppen medans vi andra och sakta mak tog oss tillbaka mot lägret. På vägen hem så hittade Dolly gaspedalen och kom farande med ett stort garv i ytterfilen.
Vi slutade med ”After Ride” i restaurangen på Ramundbergets Fjällhotell. Kan man ha After Ski, kan man väl ha After Ride??
// Jane, den skjutglade

Softade på kvällen och så den där ”grill-whiskey” igen. E jag blond eller??


En liten tur uppför Ski Hill med bergaschnauzrarna när vi kom hem från Ramundberg Valley. Satt i solen och njöt av utsikten över klippiga bergen medan bergaschnauzrarna körde ett litet fyspass ( back-träning).
Väl tillbaka till ranchen satt vi på verandan i stekande solgass och bara myste mumsandes på torkad buffel (renkött) , bönor (jordnötter) och en svalkande humlebrygd.

// Manolito


HasthagenPamelaDollyManolito
Dolly o Vilde BillVilde Bill och DollyJane Crocodile DundeeSmiling DollyVilde BillLägereldenLunchDolly och JaneJane den skjutgladeVilde Bill Jane i dalenVilde Bill Sista vadet Dolly och Vilde BillRamundberg ValleyLisaFölja IorBack träningZack ?GriffGriffIor Lisa
Tillbaka från RödfjälletLisa o GriffBeviset !!!Picknick på fjälletBlött ?Dimma

Fredag 27 juli

Tidig ( nåja ) väckning och öm i rumpan.
Nu skulle Johhny och jag upp till Rödfjällstjärnen och fiska. Med kaffe ,mackor ,renkött och fiskegrejorna i ryggsäcken startade vi klättringen uppför backen mot fjället. Lisa och Zack fick följa med. Den första biten upp till trädgränsen avverkades snart ( med några pauser) och nu var vi uppe i bättre terräng. Ganska lätta att gå och Lisa och Zack lufsade runt oss.
Lite svalka i fjällvinden när vi börjar skymta Rödfjället. Kan inte vara så långt kvar , bara den här lilla stigningen sa vi efter en stund , men det var en till och en till ….
När vi hade nån kilometer kvar så fick Lisa för sig att titta lite närmare på några fåglar som cirklade retfullt over huvudena på oss.
Zack hakar på men han ser något annat på fyra ben en bit bort och beslutar sig att titta lite närmare på vad det är. Men han inser snart att dessa fyrbeningar med horn är ganska stora och lufsar tillbaka.
Nu får de gå kopplade för att inte störa renarna för mycket.
Snart framme och vi hittar en stor sten för vårt basecamp där vi njuter av matsäcken. Hundarna får stanna i basecamp medan vi provar fiskelyckan. Jonny är snart igång medan jag gör i ordning mina fiskegrejor. Provar några kast nedanför basecamp ivrigt påhejade(påskällda) av Lisa och Zack som inte tycker att det var så kul att fiska om man inte får vara med vid vattnet. Flyttar en bit bort och provar igen och visst nappar det !! Snart är den 1a öringen landad. Tillbaka till basecamp för att hämta en påse att stoppa fisken i. Fortsätter att fiska och det blir lugnt på fjället ( Lisa o Zack slutar att skälla). Efter en stund ( en timme eller så) går vi tillbaka och Lisa blir så glad att hon med ansträngning drar med sig ryggsäcken , som var förankrad med en sten, och möter oss 30 meter från Basecamp. Fram med termosen och lite renkött. Men …
Vart tog renköttet vägen ????? Kollade ryggsäcken , kollade den sträcka som Lisa drog den men inget renkött eller spår av det fanns kvar !!
Så den stora frågan är vart det tog vägen ?
Det finns två misstänkta som huserade i basecamp och som blev märkligt tysta en bra stund när vi fiskade. Lisa har också tidigare visat prov på att ”hitta” godsaker i ryggsäckar så vem vet ….
Blåsta på detta fortsatte vi att fiska fram till lunch utan att få ett endaste napp. ( Men vi såg flera stycken som hoppade retfullt en bit utanför kasthåll).
Dock hade vi räddat äran med den 1a och enda fisken så vi återvände med lätta steg mot stugan. ( Det var ju nerför också vilket underlättade). När vi kom nerför sista backen så fick Ior o Griff syn på oss och kom rusande för att möta oss.

Vad gjorde resten av gänget denna förmiddag då ?
Jo , dom hade åkt och köpt nyrökt röding till dagens middag och bullar till eftermiddags fikat.
( Trodde dom inte att vi skulle kunna fixa middagen eller ..)

Efter en stunds lunch-vila så tog vi bilarna upp till trädgränsen för en kort promenad till något picknickställe. Började regna precisnär vi klev ur bilarna , så på med regnkläderna och iväg. Siktade ett rastbord efter hundra meter och där åkte termosen och bullar fram.
Satt där och skrattade ( åt vad har jag glömt) medan vi blev blöta.
Hundarna ( Ior och Griff ) ville leka och springa men både Lisa och Zack var rätt trötta efter ha gått en mil på förmiddagen så det blev inte så mycket lek innan vi packade ner termosen igen och återvände till stugan.

Fisk till middag och får väl erkänna att en öring inte räcker till 7 personer ( men den var god). Så det kanske var tur att det fanns rökt röding också.

När vi precis ätit middagen så kommer en hund dragandes på en grävmaskin , eller var det så att husse tog grävmaskinen när han rastade hunden.

Tog det lite lugnt på kvällen och började plocka ihop och packa för hemresan.

PS ! På kvällspromenaden så lyfter Ior för första gången på benet och pinkar som de stora grabbarna. Har han lärt sig av Zack o Griff eller börjar han bli stor ? DS
// Erling


Fyspass XXLÅterhämtning

Lördag 28 Juli – Dagen då en underbar vecka plötsligt var slut!!

Klev upp vid 7-tiden och började efter att ha ätit frukost packa våra bilar. Vi planerade om packningen, så att Zack och Griff tillsammans med varsin väska fick åka i egen kuppe. Griff verkade nöjd med lösningen, för han var i alla fall tyst.
Vi lunchade på en camping i Järvsö, och när vi packat ur alla hundar tittade camping ägaren frågande på oss och undrade om vi hade kennel!
Resan fortsatte sedan mot Åkersberga där vi efter några kisspauser och en glass vid Tönnebro var vid 19-tiden.

Tack alla deltagare för en härlig fjällvecka!RastGlassIorLisaUpsittningI buren


FJÄLLSCHNAUZER 2007

Griff Zack Ior Lisa


Updated dec 26 2008 - Copyright 2007 Bergaschnauzrarna - All Rights Reserved | vovvar@bergaschnauzrarna.se

Back to content | Back to main menu